Šis straipsnis yra skirtas prenumeratoriams.
Esate prenumeratorius? .

Politika

2022-aisiais paaiškės, ar žmonija ir Lietuva pasipriešins V. Putinui ir „Tamsos imperijai“

GettyImages nuotr.

Tai kažkas neįtikėtino! 2021-ųjų sausio pabaigoje Europa sprendė Lietuvai vieną aktualiausių klausimų, galintį turėti labai didelę įtaką mūsų šalies ateičiai, mat nuo jo priklausys, ar Rusijai su vietiniais nomenklatūriniais bei oligarchiniais part-neriais bus sudarytos sąlygos užvaldyti mūsų šalį ir valdžioje dešimtmečiams įtvirtinti jiems artimas politines jėga, galima sakyti, „orbanizuoti“ Lietuvą. Deja, šis procesas Lietuvoje nesulaukė beveik jokio dėmesio, o mūsų šalies lyderiai – prezidentas, Vyriausybė ir Seimas – nepademonstravo jokio didesnio aktyvumo.

Tarsi tai, kad Europos Sąjunga (ES) branduolinę energetiką ketino įvardyti kaip žalią, Lietuvai įtakos visai neturėtų, nors būtent mums šis sprendimas turės pačią didžiausią įtaką. Šį sprendimą remianti Prancūzija yra apsistačiusi atominėmis jėgainėmis, todėl jai tai būtų galimybė toliau plėtoti šias technologijas ir didinti elektros eksportą, o Lietuvai, kuri referendume, dosniai apibertame Rusijos pinigais, nubalsavo prieš branduolinę energetiką, branduolinės energetikos prilyginimas žaliajai reikštų, kad Rusijai bus daug lengviau mūsų šalį apstatyti vargu ar pačiais saugiausiais branduoliniais reaktoriais, didinti elektros eksportą ir iš jo gaunamas pajamas, o už gautus pinigus nusipirkti reikiamą valdžią. Taip Lietuva ilgiems dešimtmečiams būtų paversta Rusijos elektros energijos eksporto į ES tiltu. Žinant, kaip Rusiją aptarnaujančių energetikų gaunami pinigai veikia mūsų demokratiją, tai nieko gero nei demokratijai, nei mūsų valstybei nežada.

Susidaro įspūdis, kad ne tik Lietuva, bet ir visas pasaulis yra paskendęs V. Putino įtakos ir propagandinių įtaigų realybėje. Tik taip įmanoma paaiškinti tai, kad porą metų iš eilės visiems baisintis HBO užsakymu sukurto serialo „Černobylis“ vaizdais, o prieš tai porą metų visiems, ypač Lietuvoje, iš proto ėjus dėl Fukušimos katastrofos, pasaulio ir Lietuvos visuomenė 2022-uosius pasitinka visiškai rami, nors būtent dabar sprendžiama, ar šių katastrofų grėsmės pakibs virš Europos, o vėliau – ir virš viso pasaulio ateities.

Belieka garsiai paklausti, kodėl Lietuvą gruodį drebino ateičiai nulinę reikšmę turinčių baltarusiškų trąšų tranzito skandalas, nors turėjo drebinti antras pagal svarbą (po tiesioginės Rusijos karinės invazijos) Rusijos branduolinės energetikos plėtros ir gresiančios energetinės invazijos klausimas. Trumpiausias atsakymas būtų toks: todėl ir drebino.

Panašūs straipsniai: