Šis straipsnis yra skirtas prenumeratoriams.
Esate prenumeratorius? .

Ekonomika

2021-aisiais Lietuvos startuoliai pritraukė daugiau nei 420 mln. eurų investicijų, bet estai pritraukė daugiau

2021-ieji tapo dar vienais rekordiniais metais startuolių ekosistemai. „Crunchbase“ ir „Dealroom“ duomenimis, per šiuos metus startuoliai pasaulyje pritraukė dvigubai daugiau investicijų nei praėjusiais metais. Europoje šis skaičius jau peržengė 100 mlrd. JAV dolerių ribą. Tai įspūdingas laimėjimas žemynui, kuris 2017 m. startuolių plėtrai skyrė vos 22 mlrd. JAV dolerių.

Kaip niekad sparčiai auga ir nauji vienaragiai – vien per šiuos metus pasaulyje užaugo daugiau negu 450 naujų vienaragių, o nerealizuotų vienaragių bendras skaičius greitu metu viršys 1 000. Apskritai, pasaulyje gimsta maždaug po du vienaragius kasdien, o tai yra rekordinis tempas. Daugiausia jų veikia finansinių technologijų, programinės įrangos ir el. prekybos srityse, tačiau proveržį demonstruoja ir dirbtinio intelekto inovacijos, švietimo bei medicinos technologijos. Būtent pastarosios srities startuoliams ypatingą postūmį suteikė pandemija – daug investuotojų ir visuomenės dėmesio sulaukia tiek telemedicinos sprendimai, kurie tapo itin paklausūs paskelbus karantiną, tiek laboratorijose kuriamos inovacijos, dėl kurių galbūt bus užkirstas kelias naujoms pandemijoms. Juk šią pandemiją taip pat pristabdė kadaise startuolio ir vienaragio titulus nešiojusio „BioNTech“ kartu su „Pfizer“ sukurta vakcina.

Vis daugiau investuotojų dėmesio sulaukia ir tvarumą palaikantys bei už planetos išsaugojimą kovojantys startuoliai. Jie jau dabar savo sukurtais sprendimais padeda išvengti ekologinių katastrofų, kurių galime sulaukti ateityje. Galima drąsiai teigti, kad pavyzdžių, kokią potencialią vertę žmonijai suteikia ir ateityje suteiks startuoliai bei jų kuriamos inovacijos, netrūksta.

Vienaragių naudą suvokia ir tokios didžiosios technologijų korporacijos kaip „Google“, „Apple“, „Meta“, „Amazon“ ar „Microsoft“. Matome vis daugiau investicijų ir įsigijimų. „Google“ pandemijos pradžioje investavo į telemedicinos vienaragį „Amwell“, o štai „Microsoft“ tiki dirbtinio intelekto technologija paremtais savaeigiais automobiliais ir jų ateitimi – iš viso į startuolį „Cruise“ jau investuota 8 mlrd. JAV dolerių.

Panašūs straipsniai: