Laisvalaikis

2019-ųjų Ženevos automobilių šou žvaigždės, tendencijos ir vis dar nepatenkinti lūkesčiai

Sergei Fadeichev Reuters / Scanpix nuotr.

Šiemet Ženevos automobilių parodoje įvyko beveik 150 pagražintų, patobulintų ir visiškai naujų automobilių ar netolimos ateities koncepcinių modelių premjerų. Nemenka dalis debiutantų – elektromobiliai. Tai patvirtina mūsų ne sykį išsakytas prognozes, kad iki 2020-ųjų iš tinklo įkraunamų transporto priemonių pasirinkimas bus itin didelis.

Nors galime pasidžiaugti, kad išsipildė mūsų dar prieš dešimtmetį skelbtos prognozės, laukiamo lūžio, kuris turėtų įvykti apie 2022-uosius, kai rinkoje bus daugybė elektromobilių, galinčių nuvažiuoti nuo 400 iki 500 km ir turinčių padorų dizainą bei komforto įrangą, bet kainuojančių apie 30 tūkst. eurų, dar teks palaukti. Nors slapta tikėjomės, kad gal kas nors sukurs stebuklą ir sudrebins Ženevos parodą automobiliu, kuris savo parametrais pranoks „Tesla Model 3“ ir kurio kaina bus 20 proc. mažesnė, deja, tai neįvyko. Tad laukiame kitų metų.

Elektromobiliai užgožė net „Bugatti La Voiture Noire“

Ženevos automobilių paroda – prestižinis vienas svarbiausių automobiliams skirtų renginių pasaulyje, sutraukiantis dešimtis tūkstančių lankytojų. – šiemet duris atvėrė jau 89-ą kartą. Ir jei, anot „Wired“, šiųmetei parodai reikėtų sugalvoti vyraujančią tendenciją ar temą, tai, be jokios abejonės, būtų masyvi transformacija link ateities, kurioje dominuoja elektromobiliai. Parodoje netrūko ne tik megapolių gatvėms skirtų elektromobiliukų, bet ir milijonus kainuojančių sportinių galiūnų, bandančių vienas kitą nurungti prabanga. Nors teoriškai įspūdingiausiu Ženevos parodos eksponatu reikėtų vadinti „Bugatti“ superautomobilį „La Voiture Noire“, kainuojantį visus 11 mln. eurų, taip būtų buvę prieš kelerius metus – šiemet visi automobiliai su vidaus degimo varikliais, net ir kainuojantys labai daug, atrodė tarsi išmirti pasmerkti dinozaurai.

Nors teoriškai įspūdingiausiu Ženevos parodos eksponatu reikėtų vadinti „Bugatti“ superautomobilį „La Voiture Noire“, kainuojantį visus 11 mln. eurų, taip būtų buvę prieš kelerius metus – šiemet visi automobiliai su vidaus degimo varikliais, net ir kainuojantys labai daug, atrodė tarsi išmirti pasmerkti dinozaurai.

Kaip rašydamas apie šią parodą pabrėžia „Forbes“, susidaro įspūdis, kad, Europos Sąjungai griežtinant emisijos ir degalų sąnaudų standartus, kuriuos turėtų atitikti visi nauji automobiliai po 2021-ųjų, Senojo žemyno automobilių pramonės gigantai nebegali mindžioti vietoje, tad milžiniškas sumas ėmė investuoti į elektromobilių revoliuciją. Anot „Forbes“, būtent tai nulėmė, kodėl stenduose karaliavo nauji elektromobilių modeliai ir kodėl buvo dalijami pažadai, kada jie pasirodys prekybos vietose. Taip buvo išstumta prieš porą metų dominavusi mada demonstruojant koncepcinius modelius aiškiai nedetalizuoti, kada jie taps realybe ir ar apskritai planuojama ką nors panašaus gaminti.

Ir nors, kaip jau minėjau, esu šiek tiek nusivylęs, nes parodoje nebuvo tokio elektromobilio, kuris galėtų nuvažiuoti daug ir kurio kaina būtų protu suvokiama, todėl galėčiau jį drąsiai rekomenduoti Lietuvos viduriniam sluoksniui, nenoriu sutikti su tuo, kad šį poreikį šiandien patenkina „Tesla“. Na, iš dalies galima sutikti su „The New York Times“, anot kurio, „Teslos“ pirmas pigus elektromobilis „Model 3s“ šiuo metu yra pats geriausias pasirinkimas daugeliui vidutinio, o ne turtingesnio sluoksnio atstovų, tačiau tai gal ir yra tiesa JAV, kur šio automobilio kaina prasideda nuo 35 tūkst. JAV dolerių, bet ne Europoje, nes čia dėl mokesčių ir neaišku kokių dar stebuklų šio modelio kaina viršija 50 tūkst. eurų. Taigi, realybėje svajonių automobilis – bent jau Europoje – labiau priskirtinas prie prabangių automobilių.

Tačiau kai lygini jį su tuo, ką daro konkurentai, turi pripažinti, kad „Tesla“ žengia dviem žingsniais priekyje ir tik keli europietiški modeliai gali bandyti su ja pasigalynėti. Be to, kaip teigia Vakarų analitikai, vienintelei „Teslai“ pavyksta elektromobilius gaminti pelningai. Vokietijos žiniasklaidos duomenimis, „Audi“, labai skubančios pademonstruoti, kad irgi kažką sugeba, rinkai pristatytas modelis „e-tron“ su kiekvienu nuo konvejerio nuvažiavusiu automobiliu generuoja bendrovei 3 tūkst. eurų nuostolį. Ir ši situacija greitai nesikeis, nes, kaip prognozuoja banko „Morgan Stanley“ ekspertai, „Tesla“ gali būti vienintelė bendrovė, kuri sugebės užsidirbti ne iš limuzinų klasės, o iš pigesnių elektromobilių iki pat 2022-ųjų. Tai turėtų dar labiau neraminti Vokietijos gamintojus, ypač kai „Tesla“ iki 2022-ųjų užsibrėžė išplėtoti Europoje įkrovos stotelių tinklą.

Elektromobiliai, kurie galėtų vaidinti filme apie superšnipus

Kadangi kokybiškos elektromobilinės „piguvos“ šių metų parodoje nebuvo, metas žvilgtelėti į tai, kas gražu, bet brangu. Tai pasistengiau padaryti remdamasis ne savo subjektyviu požiūriu, bet analizuodamas, kaip įvairius modelius įvertino žinomiausi Vakarų ekspertai ir solidžiausi žurnalai.

 
Vokiška problema: pinigų yra, baterijų nėra

Neabejojame, kad Europa pajėgi varžytis su „Tesla“ ir kitais kūrybiškumu bei inovaratoriškumu ir pasiūlyti nedaug kainuojančių elektromobilių. Tačiau atrodo, kad dauguma Senojo žemyno automobilių gamintojų neturi noro gaminti baterijų, nes jiems trūksta kompetencijos. Tad kyla klausimas, ar per ateinantį dešimtmetį pakaks baterijų, norint patenkinti tokių gigantų kaip „Volkswagen Group“, BMW ir „Daimler AG“ augantį poreikį. Juk Kinija, skatindama savus gamintojus, baterijų tiekimą į Europą gali imti riboti. O didieji   jau šiandien susiduria su baterijų trūkumu. „Niekas negali pasiūlyti reikiamo kiekio“, – žurnalistams guodėsi „Volkswagen Group“ Strategijos skyriaus vadovas Thomasas Sedranas, kalbėdamas apie baterijų gamintojo paieškas. Pasak jo, norint iki 2020 m. visiems „Volkswagen Group“ elektromobiliams gauti baterijų pradinės investicijos siektų 20 mlrd. eurų. Pinigų koncernas turi, o štai iš kur nusipirkti baterijų – nežino.

Be jokios abejonės, vienas įdomiausių eksponatų buvo naujasis Džeimso Bondo automobilis – emblema „Lagonda“ pažymėtas elektrinis visureigis, demonstruojantis bendrovės „Aston Martin“ inžinierių ir dizainerių pastangas atgaivinti kadaise prestižiniu laikytą prekių ženklą. 2022 m. prekybos vietose pasirodyti turintis miestui ir bekelei vienodai tinkantis visureigis „Lagonda All-Terrain Concept“ įkvėpimo, anot gamintojų, pasisėmė iš superjachtų, tad spinduliuoja tiek elegancija, tiek patvarumu. Pikantiška detalė: anot „Aston Martin“ dizaino vadovo Mileso Nurnbergerio, „Lagonda“ yra ir… veganiškas automobilis, mat jame nerasite odinio salono ir kitų gyvūninės kilmės medžiagų. Tačiau suskubsime nuraminti: „Swarovski“ kristalais puoštos sėdynės, anot „The Verge“, yra tokios pat patogios, dailios ir švelnios. Beje, šis elektromobilis išties milžiniškas, tad sėdėdami priekyje ar gale galėsite išsitiesti visu ūgiu, kojų priekyje prisikrauti lagaminų ir vis tiek dar liks vietos.

Automobilio futuristiškumui pabrėžti „Aston Martin“ pritaikė unikalų sprendimą – automobilio raktas (kuris kartu yra ir sistemų valdymo svirtelė) tiesiog levituoja ore tarp priekinių sėdynių, tad jums nebereikės sukti galvos, kur padėti raktus įsėdus į automobilį. Žinoma, mes už futuristiškumą, bet pritarsime šią technologiją išbandžiusiems žmonėms, kad kol kas ja naudotis ne itin patogu. Bet gal išvydę, kaip naujajame filme šiuo raktu Džeimsas Bondas nukauna nemenką būrį blogiukų (juk superagentas itin dažnai renkasi „Aston Martin“), nuomonę pakeisime?

Šių metų parodą drebino ir niekam negirdėti prekių ženklai, į kuriuos investuoja tie, kurie tiki, kad šiuo metu dar galima suspėti į elektromobilių erą ir išsikovoti vietą po saule. Vienas tokių – „Piech“, pavadintas žymaus „Volkswagen“ vadovo (ir „Porsche“ įkūrėjo vaikaičio) Ferdinando Piecho pavarde. Šis automobilių pramonės startuolis turi ambicijų tapti vienaragiu, be to, paskelbė, kad reikia pamiršti kitų gamintojų pažadus apie per pusvalandį įkraunamas baterijas, mat startuolio „Piech Automotive“ kuriamas superelektromobilis „Piech“ turės naujo tipo bateriją, kuri iki 80 proc. galės būti įkrauta greičiau nei per 5 minutes, o iki galo įkrauta leis nuriedėti apie 500 kilometrų. Baterijos išsiskiria ir tuo, kad jas aušinti galima tiesiog oru. Būtent todėl baterijų elementai sumontuoti centriniame transmisijos tunelyje ir už sėdynių – tai leido ne tik sumažinti svorio centrą, bet ir susodinti keleivius gana žemai. Taigi, buvo išspręsta problema, su kuria susiduria visi elektrinių sportinių automobilių gamintojai.

„Piech Automotive“ turi tris elektros variklius, kiekvienas jų turi daugiau nei 200 AG ir elegantišką kupė iki 100 km/val. privers įsibėgėti vos per 3,2 sekundės. Vis dėlto „Piech Automotive“ nežada patys gaminti automobilių (bus skelbiamas automobilių surinkimo konkursas), be to, ir pati platforma yra neįpareigojanti. Kūrėjai akcentavo, kad elektromobilio platforma gali būti lengvai keičiama, nes tinkama ir vandeniliu valdomų, ir hibridų, ir modelių, turinčių tik vidaus degimo variklį, gamybai.

Elektromobilio dizainas patrauklus ir subtilus, šiek tiek primena klasikinius „Porsche“ ir „Aston Martin“ automobilius. Jį kūrė du dizaineriai: eksterjero linijas braižė automobilių dizaineris iš Vengrijos Laszlo Varga, o interjeras sukurtas pagal lietuvio Luko Medeišio brėžinius ir eskizus.

Dar vienas mažai kam girdėtas prekių ženklas – „Pininfarina“, sukurtas italų dizaino bendrovės, ilgus dešimtmečius kūrusios tokių sportinių automobilių kaip „Ferrari“ dizainą ir neseniai nusprendusios, kad metas pačiai žengti į serijinę automobilių gamybą su nuosavu elektromobiliu „Pininfarina Battista“. Pirmas blynas – itin spartus, iki 100 km/val. įsibėgėti greičiau nei per 2 sek. galintis elektromobilis, turintis net 1,9 tūkst. AG! Įspūdingų dizaino linijų kupė iki galo įkrautomis baterijomis galės nuvažiuoti apie 450 km, bet ar kas nors superautomobiliu leidžiasi į kelių tūkstančių kilometrų keliones? Anot „Forbes“, tai visų laikų pats galingiausias ir greičiausias automobilis, pagamintas Italijoje, ir didesniu nei 350 km/val. greičiu jam riedėti neleidžia įstatymai, o ne technologijos. Planuojama, kad bus pagaminta maždaug 150 elektromobilio vienetų, kiekvienas jų kainuos po maždaug 2 mln. eurų.

Anot „Forbes“, „Pininfarina Battista“ – visų laikų pats galingiausias ir greičiausias automobilis, pagamintas Italijoje, ir didesniu nei 350 km/val. greičiu jam riedėti neleidžia įstatymai, o ne technologijos.

Ženevos automobilių parodoje buvo galima išvysti ir sportinį automobilį „Rimac“. Elektromobilio koncepcinis modelis buvo pristatytas dar prieš kelerius metus, tačiau, anot kūrėjų, po daugybės patobulinimų jis pagaliau paruoštas masinei gamybai 2020 metais. Elektra varomas ir taip pat 1,9 tūkst. AG turintis superautomobilis panašus į „Pininfariną“ tiek vizualiai (tik šis turi į viršų pakeliamas dureles), tiek savo charakteristikomis. Pasidomėjus paaiškėjo, kad gamintojai bendradarbiauja, todėl abu automobiliai turi 40–50 proc. vienodų techninių komponentų. Kitaip nei italų „Pininfarina“, kroatų „Rimac C_Two“ gali pasigirti ir kitokio pobūdžio šlove. Jį prisimins visi laidos „The Grand Tour“ gerbėjai, mat Richardas Hammondas šį itin solidžią sumą kainuojantį elektromobilį supylė be gailesčio. O įdomiausia tai, kad nuolaužas gesino kelias dienas, nes tik, atrodytų, pavykdavo užgesinti, vėl užsiliepsnodavo kuris nors iš elektromobilio baterijų elementų.

Keli žemiški dėmesio verti modeliai

Be milijonus kainuojančių superelektromobilių, Ženevos parodoje netrūko ir kiek žemiškesnių, pagal kainą į kovą su „Tesla Model S“ dėl gerbėjų širdžių orientuotų elektromobilių. Vienas ryškiausių ir įsimintiniausių debiutų – „Škoda VISION iV“. Atletiškas, šiek tiek futuristiškas, bet ne į kosmines technologijas orientuotas „Škodos“ elektromobilis atėmė žadą daugeliui žurnalistų.

06.03.2019- Skoda Vision IV

Jis ne tik puikiai atrodo. Žadama, kad dviem elektros varikliais, kurių bendra galia 302 AG, varomo ir iš elektros tinklo įkraunamo „Škoda VISION iV“ serijinė gamyba bus pradėta jau 2021-aisiais. Teigiama, kad iki galo įkrautų baterijų pakaks 500 km atstumui įveikti, o sustojus suvalgyti dešrainį prireiks luktelėti 30 min., kad baterijas įkrautumėte iki 80 procentų.

Anot „Autobild“, elektrinė „Škoda“ pirkėjus vilios tokiais pat pranašumais bei patogumais kaip ir „Audi 55 e-tron“. Tai – kupė kėbulo forma, kameros, įtaisytos vietoj šoninių veidrodėlių, diodiniai žibintai, erdvus salonas. Bus ir naujų elementų: durelės be rankenų, galimybė įkrauti kelis išmaniuosius telefonus belaidžiu būdu tuo pat metu ir t. t. Išmanusis telefonas, sujungtas su automobiliu, funkcionuos ir kaip raktas, nes elektromobilį galėsite atrakinti naudodami programėlę. Gamintojai teigia, kad ši „Škoda“ turės ir trečio lygio autonominio vairavimo sistemą, tad, kameroms ir lazeriams pamačius kliūtį, automobilis galės perimti valdymą iš jūsų, automatiškai stabdyti ar sustoti. Technologijos leis daugumą automobilio funkcijų valdyti balsu arba gestais.

O „Hondos“ miesto elektromobilis seka prieš beveik keturis dešimtmečius debiutavusios pirmosios „Civic“ kartos pėdsakais. Elektromobilis išsiskiria minimalistiniu, retro ir futuristiniu dizainu, daugiausia dėmesio skiriama funkcionalumui. „ePrototype“ viena įkrova galės nuvažiuoti apie 200 km, o greitojo įkrovimo funkcija leis 80 proc. elektromobilio baterijos įkrauti vos per 30 minučių. Elektromobilis bus varomas galiniais ratais ir išsiskirs „Hondai“ būdingomis dinamiško bei sportinio važiavimo ypatybėmis, taip pat turės vaizdo kameras vietoj galinio vaizdo veidrodėlių ar kėbule paslėptas durų rankenėles. Anot „Hondos“ atstovų, naujasis elektromobilis prekybos vietose atsiras dar 2019 m., o pirkėjus pasieks 2020 metais.

O pabaigai pasilikome vieną įdomiausių (mūsų redakcijos pasirinkimas) Ženevos parodos eksponatų. „Volkswagen ID Buggy“ nepanašus nė į vieną šiuo metu gaminamą automobilio modelį, nes tai nostalgiją sukeliančio legendinio smėlio kopų bagio, sukurto „VW Beetle“ pagrindu, šiuolaikinė interpretacija. Originalųjį bagį „Meyers Manx“ sukūrė Kalifornijos (JAV) gyventojas Bruce’as Meyersas.

Atnaujintas elektra varomas modelis, kaip ir originalusis automobilis, neturi įprastų durelių ar kieto stogo, užtat garantuoja visišką laisvės pojūtį jums važiuojant tiek paplūdimiu, tiek bekele, tiek kurortinio miesto gatvėmis. „ID Buggy“ išsiskiria dideliais ratais su bekelei skirtomis padangomis, virš ratų iškilusiais sparnais, masyviais slenksčiais, aukštu priekiniu gaubtu ir dar aukštesne galine dalimi. Elektromobilis dažomas dviem spalvomis, kad dar labiau paryškintų jūsų, kaip nuotykių ieškotojo, prigimtį. Sutvirtintas priekinio stiklo rėmas drauge su „Targos“ skersiniu saugos jus tuo atveju, jei bagis apsiverstų.

Naujojo bagio salono apdailai panaudotos vandeniui atsparios medžiagos, tad atviru automobiliu galima važiuoti net ir lyjant lietui. O modulinė konstrukcija leidžia viršutinę kėbulo dalį montuoti atskirai nuo važiuoklės. Visa tai tam, kad, kaip ir prieš penkis dešimtmečius, „ID Buggy“ kėbulą galėtų kurti skirtingos bendrovės.

Anot „Volkswagen“, ji pati nesiryš gaminti šio elektromobilio, tačiau visiems norintiesiems pasiūlys platformą – tikėtina, 2021 m., jei tik bus parodytas susidomėjimas. O sprendžiant iš to, kad liaupses šiam automobiliui pylė iš esmės visi motomanams ir ne tik skirti leidiniai, laikome špygas, kad šis nuotaiką keliantis automobilis sėkmingai reinkarnuotųsi elektromobilių eroje.

Panašūs straipsniai: