Šis straipsnis yra skirtas prenumeratoriams.
Esate prenumeratorius? .

Mokslas

2021-aisiais prasidėjo Elono Musko ir Jeffo Bezoso kosminė odisėja  

Nors kosmoso užkariavimas yra ne 2021-ųjų aktualija, būtent praėję metai, galima sakyti, tapo proveržio metais. Apie tai rašome straipsnyje „Kosminis Elono Musko ir Jeffo Bezoso gerovės planas milijardieriams“ – dalijamės aplinkosaugininkų įžvalgomis, kad prasidėjęs kosmoso komercinimas gali ne išgelbėti žmoniją, o, atsižvelgiant į milžinišką raketų taršą, padėti greičiau ją sunaikinti – na, bent jau šioje Žemėje.

O milijardieriai laikosi savo versijos (nors abiejų versijos kiek skiriasi), kad kosmoso užkariavimu užsiėmė tik dėl žmonijos gerovės. Į tai JAV žiniasklaidos žvaigždės, dažniausiai nestokojančios gana kieto humoro jausmo, atsako, jog geriausiai apie tai, ką savo investicijomis žmonijai nori pasakyti milijardieriai, demonstruoja J. Bezoso bendrovės pagaminta raketa – jos forma, sutikime, nėra tradicinė.

Bet kuriuo atveju, tikriausiai didesnė problema ne tai, kad milijardieriai savo naujais verslo planais paskatins klimato kaitą, bet tai, jog į klimato kaitos stabdymą tiek jie, tiek vyriausybės vis dar investuoja gerokai per mažai.

Kaip pasakytų poetai, kaip nesustabdysi upės tekėjimo (kol ji dėl klimato kaitos neišdžiūvo), taip nesustabdysi ir naujos milijardierių kosminės odisėjos, į kurią jie ir patys aktyviai įsitraukė. Pavyzdžiui, šioje nuotraukoje matome, kaip J. Bezosas su broliu Marku ir dar dviem bendrakelioniais keistos formos raketa kyla į kosmosą. Belieka tikėtis, kad po visos šios odisėjos žmonijai neteks iš tiesų evakuotis.

Panašūs straipsniai: