Šis straipsnis yra skirtas prenumeratoriams.
Esate prenumeratorius? .

Aktualijos

2021-aisiais Glazge skambėjo vieningas „Bla, bla, bla“

Gettyimages nuotr.

Vienu svarbiausių 2021-ųjų įvykių turėjo tapti Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencija (COP26), vykusi Glazge, Škotijoje. Su ja buvo siejama labai daug vilčių, nes JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kuris kartu su Vladimiru Putinu šiurkščiai trolino jaunąją kovotoją su klimato kaita Gretą Thunberg, pasitraukė iš posto, o jį pakeitęs demokratas Joe Bidenas dar prieš laimėdamas pareiškė, kad jo pergalės atveju JAV iš karto vėl prisijungs prie Paryžiaus susitarimo ir sieks dar ryžtingesnių veiksmų gelbėjant planetą.

Deja, lūkesčiai dužo. Ir ne tik todėl, kad didelė dalis pasaulio politikos elito į konferenciją suskrido privačiais lėktuvais. Ir ne todėl, kad vykstant konferencijai demokratinio pasaulio lyderis J. Bidenas, žadėjęs proveržį gelbėjant žmoniją, kiek primigo. O visų pirma dėl priimtų sprendimų, kurie, palyginti su kylančiais iššūkiais, panašūs į pasityčiojimą iš žmonijos ateities, o ne į kažką panašaus į rimtą proveržį.

„Bla, bla, bla“, – tai G. Thunberg žodžiai, kuriais ji įvertino konferenciją COP26 ir pasaulio lyderių įsipareigojimus stabdant klimato kaitą. Ir ji yra visiškai teisi. Problema ta, kad politikos lyderiai nėra vienintelė kliūtis, kuri kovą su klimato kaita paverčia rinkėjų smegenų plovimu. Visi kalba apie būtinybę gelbėti pasaulį, apie tai, kad klimato kaita yra didžiausia grėsmė žmonijos istorijoje, tačiau kovai su šia didžiausia grėsme per šį dešimtmetį ketina skirti apie dešimt kartų mažiau nei kovai su COVID-19 sukelta pandemija.

Panašūs straipsniai: